"Liceul Teoretic Socrates"

„ Arta educaţiei este cel mai mare bun al omului.”

 Socrates (Σωκράτης) (469-399 î.e.n.)

Tatăl lui Socrate a fost sculptorul Sophroniscos, iar mama sa, care era moaşă, se numea Phaenarete. Socrate a fost căsătorit mai întâi cu Xantippa, iar apoi cu Myrto şi a avut trei băieţi: Lamprocles, Sophroniscos şi Menexenus.

Nu a părăsit Atena decât în timpul campaniilor militare, când a dovedit bravură şi curaj. Socrates îşi petrecea multă vreme în piaţa publică unde avea dispute îndeosebi cu sofiştii, pe care i-a combătut, făcându­-şi mulţi duşmani.

Ideile sale l-au influenţat decisiv pe Platon, astfel încât, de multe ori, este dificil de separat doctrina socratică de aceea a lui Platon.

 

Contemporanii despre SOCRATES

·         Socrates aprecia timpul liber ca pe cel mai preţios dintre lucruri. (Xenofon)

·         Fiind întrebat în ce constă virtutea la un tânăr, Socrates a răspuns: „În a nu depăşi măsura cu nimic”. (Diogenes Laertios)

·         Socrates făcea să se trezească în sufletul tinerilor dragostea de bine şi nădejdea de a ajunge virtuoşi într-o bună zi, cu condiţia ca să se cunoască pe ei înşişi. (Xenofon)

·         Eu nu sunt în măsură să ştiu ceva, dar sunt gata să cercetez împreună cu tine. (Socrates, în dialogul Cratylos de Platon)

·         Iată ce înseamnă să fii înţelept şi înţelepciune şi a se cunoaşte pe sine: să ştii ce ştii şi ce nu ştii. (Socrate, în dialogul Charmides de Platon)

·         Arta educaţiei este cel mai mare bun al omului. (Socrates, în Xenofon, Apologia lui Socrates)